Havermout (door Karin)

Havermout, ieuw!!!

…dat dacht ik altijd als ik mensen om me heen een bord havermout zag eten. Dat kan toch onmogelijk lekker zijn… Inmiddels weet ik beter. Doordat ik nog steeds bezig ben met het veranderen van lifestyle en beter op het eten let (lees: ik heb een licht calorietekort gecreëerd omdat ik wat vet wil verbranden en wat strakker in mijn vel wil zitten) ga je dingen uitproberen. Zo eet ik nu grote borden bloemkool met heel veel smaak weg. Maar goed, ik  had het over havermout.

Ik las (en Mike bevestigde dat nog even) dat havermout langzame koolhydraten bevat  waarop je lang kan “teren”. En zo zat ik op een ochtend achter een bordje overnight havermout (in sojamelk geweekte havermout) met fruit. Er ging een nieuwe wereld voor me open, ik vond het heerlijk! Direct op zoek naar andere recepten met havermout. Ik vond een recept voor havermoutmuffins, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak. Sinds mei maakt havermout een wezenlijk deel uit van mijn voeding. Elke ochtend eet ik geweekte havermout met fruit (liefst blauwe en rode bessen en aardbeien), vaak nog met een schep proteïne eiwit poeder (chocola kokos smaak). De muffins gaan vaak mee voor onderweg, tijdens wedstrijden of gewoon in de auto als ik niet op tijd thuis ben voor de lunch.

De ingrediënten die ik gebruik voor geweekte havermout:

image

30 gram havermout, 150 ml magere melk (of sojamelk), chia zaad, schep protein eiwit poeder. Mengen en roeren, een nachtje in de koelkast zetten. In de ochtend fruit naar smaak toevoegen. Eventueel nog afmaken met kokosrasp of gepofte quinoa.

Havermout Muffins:

.image1

40 gram havermout, 1 ei, 2 eetlepels kwark mengen. Dit is het hoofdbeslag. Een half uur in een voorverwarmde oven (175 graden) en klaar is het.  Eventueel eiwit poeder en/of kaneel doorroeren. Wil je een “zoetje” erin; wij gebruiken vaak rozijnen, dadels of gedroogde abrikozen. Speculaas kruiden zijn ook lekker erdoor. Of wat pijnboompitten en pompoenpitten. Kortom, alles kan en wees creatief.